Een taalproeverij met Ingmar Heytze | De Leidse Salon

Een taalproeverij met Ingmar Heytze

Terug naar agenda

In de concerten binnen het thema 'Brieven, verhalen, gedichten en boeken' buitelen de genres over elkaar heen. Muziektheater, drama, melodrama, spoken word, liedkunst, illustratieve muziek, hertaalde mythen en biografische teksten die worden afgewisseld met muziek, worden in de salon in acht concerten gepresenteerd.

Thema Brieven, verhalen, gedichten en boeken

Programma

Let op: Dit concert was aanvankelijk met Babs Gons ("Op het ritme van de taal met Babs Gons"). Het programma is echter gewijzigd, Ingmar Heytze neemt het van haar over.

 

Een taalproeverij! De kracht en schoonheid van het woord: een onuitputtelijke bron voor muziek en voor poëzie.
 
Gezongen gedichten in de weelderige lyriek van de 16e en 17e eeuw staan tegenover de lichtvoetige en humoristische poëzie van Ingmar Heytze. Onderga de muzikaliteit in zijn voordracht, die Camerata Trajectina passend weerwoord geeft. 
 
De fluiten naast de dansende lettergrepen, de harp naast de ruisende klinkers. Reken op veelzeggende contrasten en verrassende overeenkomsten. Proef vlammende passie, donkere wanhoop, prille onzekerheid en bittere teleurstelling. Hoor het tijdsverschil wegvloeien op golven van dichtkunst. Beweeg mee op het ritme van de taal en het verhaal in de muziek.

 

Willem Wander van Nieuwkerk (1955) schreef de liedcyclus ‘Aan de Bruid’ op gedichten van Ingmar Heytze, en arrangeerde het speciaal voor het instrumentarium van Camerata Trajectina.

We gaan op zoek naar het universele in de dichtkunst van toen en van nu. Een bacchanaal van taal voor muziekliefhebbers, een feest van muziek voor taalfanaten.

Musici

Ingmar Heytze, poëzie
Camerata Trajectina:
Saskia Coolen, blokfluit & viola da gamba
Nico van der Meel, tenor
Cassandra Luckhardt, viola da gamba
Constance Allanic, viola da gamba & harp
Arjen Verhage, luit & citer

Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (1970, Utrecht) schrijft poëzie voor mensen die niet van gedichten houden. Van 2009 tot 2011 was hij de eerste Utrechtse Stadsdichter. In 2008 ontving hij de C.C.S. Croneprijs voor zijn oeuvre en in 2016 de Maartenspenning van de stad Utrecht. Zijn gedichten werden verzameld in Voor de liefste onbekende (2016) en Utrecht voor beginners en gevorderden (derde druk, 2020).

‘Ingmar Heytze is in zijn eentje The Beatles van de Nederlandse poëzie’ — Joost Zwagerman
 

Kernleden van het ensemble Camerata Trajectina
Kernleden van het ensemble Camerata Trajectina zijn Saskia Coolen (blokfluit & viola da gamba), Nico van der Meel (tenor), Cassandra Luckhardt (viola da gamba), Constance Allanic (viola da gamba & harp) en Arjen Verhage (luit & citer). Daar waar nodig worden ze bijgestaan door Klaartje van Veldhoven, Wendy Roobol, Sytse Buwalda, Berend Eijkhout en diverse gastmusici. 'Wij houden van lage kunst met zijn liedjes van de straat, maar de hoge kunst met gecomponeerde liederen is ons net zo lief. De roemruchte 17e eeuw laten wij, evenals andere perio- den, instrumentaal en meerstemmig tot de verbeelding spreken. Van Sweelinck en Schuyt tot geuzenliederen en zeemansliedjes. Wij zijn het muzikale geheugen van Nederland. In hun projecten belichten zij de muziek telkens in de context van een politiek, literair of kunsthistorisch thema; al dan niet in theatrale vorm. Camerata Trajectina combineert muziekwetenschappelijk onderzoek met stijlbewuste improvisaties en een speelse presentatie.

Terug naar agenda

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info