Hongaarse vrienden in Nederland | De Leidse Salon

Hongaarse vrienden in Nederland

Terug naar agenda

De Leidse Salon programmeert vier concerten waarin muziek centraal staat van componisten in Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd. De programma's zijn geïnspireerd op de banden die de gepresenteerde componisten met Nederland, de VS, Hongarije en Duitsland hadden.

Voor het samenstellen van het programma werkte de Leidse Salon samen met fluitist Eleonore Pameijer die in 1996 met pianist Frans van Ruth de Leo Smit Stichting oprichtte. De stichting is vernoemd naar de Joodse componist Leo Smit die in 1943 vermoord werd in Sobibor. 

Thema Vervolgde componisten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Programma

Zoltán Székely (1903-2001)
- Trio voor strijkers
Paul (PáÌ) Hermann
- Trio voor strijkers

Geza Frid (1904-1989)
- Pianotrio
Franz Weisz (1893-1944)
- Suite voor piano

Musici

The Hague String Trio:
  Justyna Briefjes, viool
  Miriam Kirby, cello
  Julia Dinerstein, altviool
Dimitri Malignan, piano
Natalia Szmydt, viool
Mikko Pablo, cello

The Hague String Trio
The Hague String Trio werd in 2006 opgericht door Justyna Briefjes, Julia Dinerstein en Miriam Kirby. Zij ontmoetten elkaar in Den Haag na jaren van studie en werk in vele landen, waaronder Rusland, Mexico, Noorwegen, Engeland, Duitsland en Nederland, en kwamen bij elkaar om hun liefde voor kamermuziek te delen. Sindsdien hebben zij zich tot een hecht ensemble gevormd. Het trio verkent graag het uitgebreide strijktriorepertoire, van de geliefde meesterwerken tot minder bekende composities die volgens hen de moeite waard zijn om gehoord te worden. Hun meest recente album, Celebrating Women! is een verzameling van nooit eerder opgenomen strijktrio’s van vrouwelijke componisten uit de tweede helft van de 19e en eerste helft van de 20e eeuw. Justyna en Miriam zijn beiden lid van het Residentie Orkest in Den Haag en Julia is een vooraanstaand altviooldocente aan verschillende conservatoria in Nederland.

Dimitri Malignan
De Franse pianist Dimitri Malignan genoot zijn opleiding in Frankrijk en studeerde daarna aan het Amsterdams conservatorium bij Naum Grubert. Hij schreef verschillende concoursen op zijn naam en treedt op in de belangrijke concertzalen in Frankrijk. Hij heeft een speciale voorliefde voor het voor het voetlicht brengen van onbekende muziek. In 2020 organiseerde hij het 'Missing voices' project, opgedragen aan in de Tweede Wereldoorlog vermoorde Joodse componisten. Na intensief research organiseerde hij concerten en maakte hij een documentaire over dit project.

Natalia Szmydt
De Poolse violist Natalia Szmydt studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam en de Orkestacademie. Ze maakt deel uit van het Artem trio. Natalia won prijzen op vioolconcoursen in Polen, Nederland, Oostenrijk. Ze speelt als solist en kamermusicus in verschillende ensembles in heel Europa.
 

Mikko Pablo
Cellist Mikko Pablo werkt samen met talloze orkesten en soleerde bij het Antwerps Symfonieorkest. Pablo is een enthousiast pleitbezorger van nieuwe muziek. Samen met Natalia Szmydt en Dimitri Malignan maakt hij deel uit van het Bosmans & Beyond ensemble, dat zich beijvert de muziek van Henriette Bosmans en andere, ten onrechte, minder bekende componisten uit te voeren.

Terug naar agenda

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info