Liederen & cellosonates | De Leidse Salon

Liederen & cellosonates

Terug naar agenda

De Leidse Salon programmeert vier concerten waarin muziek centraal staat van componisten in Nederland die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden vervolgd. De programma's zijn geïnspireerd op de banden die de gepresenteerde componisten met Nederland, de VS, Hongarije en Duitsland hadden.

Voor het samenstellen van het programma werkte de Leidse Salon samen met fluitist Eleonore Pameijer die in 1996 met pianist Frans van Ruth de Leo Smit Stichting oprichtte. De stichting is vernoemd naar de Joodse componist Leo Smit die in 1943 vermoord werd in Sobibor. 

Thema Vervolgde componisten in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog

Programma

Paul F. Sanders-(1891-1986)

Drie liederen (H. Marsman) 1924

-Amsterdam

-Weimar

-Berlijn

 

-Dit Eiland 1939 (A. Roland Holst)

-De regen valt (Jules Schürmann)

 

Julius Hijman (1901-1969)— Tweede Cellosonate (1959)

-Allegro molto

Andante tranquillo

-Allegro con brio-Allegro vivace

 

 

Fania Chapiro (1926-1994) -Three songs of Death 1988 (Emily Dickinson) 

-The last night that she lived

-Because I could not stop for Death

I died for Beauty

 

Julius Hijman (1901-1969)-Vijf liederen (uit De wilde kim, A. Roland Holst)

-Goden en zangers

-De verlatene

-Van een kind

-De eenzelvige

-Naroep

 

Fania Chapiro (1926-1994)-Tweede Cellosonate (1956)

-Andantino

-Scherzo (allegro molto)

-Allegretto (Hommage `a M. Prokofieff)

-Presto agitato

Musici

Doris Hochscheid, cello & Frans van Ruth, piano
Irene Maessen, sopraan & Tobias Borsboom, piano


 

Doris Hochscheid en Frans van Ruth
Celliste Doris Hochscheid vormt al vele jaren met pianist Frans van Ruth een duo dat regelmatig recitals geeft in binnen- en buitenland. Naast het standaard repertoire houdt dit duo zich bezig met een meerjarenproject gewijd aan Nederlandse muziek voor cello en piano. Naast uitvoerende musici zijn zij ook docenten. Doris Hochscheid is docent kamermuziek aan het Conservatorium van Amster- dam en cellodocent aan het University College Roosevelt in Middelburg. Frans van Ruth is sinds 1997 hoofd kamermuziek van het Conservatorium van Amsterdam. Doris Hochscheid en Frans van Ruth heb- ben in de loop der jaren een gemeenschappelijk repertoire opgebouwd van meer dan 150 composities, reikend van de gambasonates van J.S. Bach tot een toenemend aantal speciaal voor hen geschreven stukken.
In 2007 hebben Doris Hochscheid en Frans van Ruth de Stichting Cellosonate Nederland opgericht om daarin hun activiteiten op het gebied van Nederlandse muziek onder te brengen. Naast de samenstelling van een volledige online catalogus van de Nederlandse muziek voor cello en piano (www.cellosonate.nl) heeft dit geleid tot een uitge- breid cd-project, ‘Dutch Cello Sonatas’. Voor deze cd-serie ontvingen zij in oktober 2016 in Berlijn de prestigieuze ECHO Klassik Award.

Irene Maessen
Irene Maessen studeerde bij Cora Canne Meijer aan het Amsterdams Conservatorium. Ze volgde lessen bij Arleen Auger en was prijswinnares op internationale concoursen. Irene Maessen heeft een breed liedrepertoire opgebouwd. Als operazangeres vertolkte Irene Maessen veel rollen in de opera’s van Mozart. Zij was verbonden aan de operahuizen van Innsbruck en Salzburg en zong als gast bij de Nationale reisopera. Irene Maessen trad op met de belangrijkste Nederlandse orkesten en ensembles. onder leiding van vooraanstaande dirigenten. Van 2007 tot 2020 was zij verbonden aan het Artez conservatorium te Arnhem als docent klassieke zang van de Muziekthea- terafdeling.

Tobias Borsboom
Tobias Borsboom voltooide in 2013 zijn masteropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn. Daarvoor studeerde hij aan de Jong Talent-afdeling van het Utrechts Conservatorium bij Paolo Giacometti. Hij is een veelzijdig en creatief musicus, die ook op het gebied van kamermuziek zijn sporen ruimschoots heeft verdiend. Regelmatige kamermuziekpartners zijn cellist Lidy Blijdorp en violist Pieter van Loenen. Ook gaat hij graag de samenwerking aan met andere kunstvormen: hij is oprichter en leider van thea- tergroep De Schubertianen waarin de spelers in de huid kruipen van de artistieke vrienden van Schubert. Naast zijn gevarieerde drukke concertleven werkt hij aan het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor.

Terug naar agenda

Deze website maakt gebruik van cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden.

Meer info